سیاست شناخت مشتری یا احراز هویت (Know Your customer (KYC)) ، فرایندی است که در آن مؤسساتی مانند بانکها، صرافیها و غیره هویت مشتریان خود را شناسایی و تأیید میکنند. این فرایند، باعث کاهش خطرات فعالیتهای غیرقانونی میشود. در ادامه بیشتر درباره نحوه انجام احراز هویت، اهمیت و مزایا و معایب آن صحبت میکنیم.
فهرست مطالب
KYC چیست و چه قوانینی دارد؟
احراز هویت مشتری (KYC)، بهمنظور جلوگیری از فعالیتهای مجرمانهای مثل پولشویی در سیستمهای مالی اجرا میشود. اجرای اصول سیاست شناخت مشتری به صرافیهای ارز دیجیتال، بانکها و مؤسسات مالی کمک میکند ریسک انجام فعالیتهای مجرمانه را، در دستگاه خود کاهش دهند. همچنین در صورت وقوع جرم، میتوانند افراد را راحتتر شناسایی کنند.
این موضوع، برای مؤسسات مالی اهمیت زیادی دارد؛ زیرا درصورتیکه نتوانند افراد مشکوک و فعالیتهای پولشویی را تشخیص دهند تحریم و جریمههای سنگین متوجه آنها خواهد شد.
در اجرای قوانین KYC یک کاربر یا مشتری به شکل زیر معرفی میشود:
- یک فرد یا نهاد که نگهداری حساب به عهده او است.
- فردی که به نمایندگی یک شخص یا نهاد دیگر، حساب را نگهداری میکند.
- شخص یا نهادی که با یک سازمان مالی مرتبط است.
- ذینفعان تراکنشهایی که توسط موسسات معتبر یا افرادی که مجوز قانونی دارند، انجام میشوند.
چه مواردی در احراز هویت مشتری (KYC) باید شناسایی و بررسی شود؟
بانکها و شرکتهایی که از فرایند احراز هویت مشتری (KYC) استفاده میکنند، باید مدارک زیر را دریافت، بررسی و تأیید کنند:
- مکان جغرافیایی
- شغل و محل اشتغال فرد
- نوع تراکنشهایی که انجام میدهد
- بررسی میزان و تعداد تراکنشها و ثبت الگوی فعالیتهای مالی فرد
- نحوه پرداخت
همچنین مؤسسات مالی و کسبوکارهایی که از فرایند KYC استفاده میکنند؛ باید مراحل زیر را برای احراز هویت مشتریان خود، انجام دهند:
- دریافت مدارک برای تشخیص هویت، مکان جغرافیایی و شغل مشتریان بهمنظور بررسی و تأیید آنها
- دستهبندی مشتریان پس از بررسی و تأیید مدارک آنها، بر اساس میزان ریسک و نوع فعالیتشان
در فرم احراز هویت چه اطلاعاتی باید ثبت شود؟
برای ثبت و تأیید هویت مشتریان بانکها، صرافیها، موسسههای مالی و غیره فرمی طراحی شده است. مشتریان باید برای انجام فرایند احراز هویت، اطلاعات خواسته شده در این فرم را پر کنند.
اما اطلاعات خواسته شده در فرم KYC چیست؟
اطلاعاتی که لازم است در این فرم وارد کنید، شامل دو بخش است که در ادامه آن را مشاهده میکنید:
اطلاعات مربوط به اثبات هویت شخص
- شناسنامه، پاسپورت یا گواهینامه رانندگی
- یک کارت شناسایی که عکس شخص روی آن درج شده و توسط یک ارگان دولتی و قانونی صادر شده باشد
- کارت هویتی که محل تحصیل (دانشگاه) فرد صادر کردهاست
موارد دیگری نیز وجود دارد که برای هر کشور، متفاوت است.
اطلاعات مربوط به اثبات مکان جغرافیایی شخص
برای اثبات آدرس فرد در فرم احراز هویت، ارائه مدارک زیر الزامی است:
- کارت شناسایی، کارت اقامت، پاسپورت، گواهینامه رانندگی یا کارت بیمه
- یک قبض (تلفن، گاز یا برق) که کمتر از ۳ ماه از موعد آن گذشته باشد
- دفترچه حساب بانکی یا گزارش یک حساب بانکی فعال
- اظهارنامه عدم انجام کار غیرقانونی
KYC Blockchain چیست؟
بر اساس تجربه شرکتهای مختلفی که در فرایند احراز هویت دیجیتال موفق بودهاند، فناوری بلاکچین نقشی کلیدی در این کار دارد. شبکه بلاکچین باعث افزایش سرعت، دقت و راحتی انجام فرایند احراز هویت (KYC) میشود.
استفاده از روشهای سنتی برای انجام احراز هویت مشتریان، خستهکننده، تکراری و زمانبر است. همچنین نمیتوان از ریسک خطا در این روش چشمپوشی کرد. جالب است بدانید فناوری بلاکچین، شرایطی را برای موسسات مالی فراهم میکند که از طریق آن، بهراحتی اطلاعات بهروز مشتریان خود را داشتهباشند. البته این کار تنها در صورت رضایت مشتری، امکانپذیر است.
درواقع، بلاکچین بسیار معتبر و قابل اعتماد است. همین موضوع باعث میشود حکومتها، شرکتها، موسسهها و… با خیال راحت از اطلاعاتاین شبکه استفاده کنند. با این فناوری، نیازی به احراز هویت مشتریان از طریق روشهای سنتی نیست. اما این فرایند چگونه صورت میگیرد؟
نحوه انجام فرایند احراز هویت با استفاده از فناوری بلاکچین
در فرایند KYC مبتنی بر بلاکچین، بانک یا هر نهاد دیگری میتواند برای دریافت اطلاعات مشتریان خود، به بلاک چین موردنظر درخواست ارسال کند. در ادامه برای دسترسی به اطلاعات، تنها رضایت کاربر موردنیاز است. برای دریافت رضایت کاربر تنها کافی است که کاربر موردنظر، فرایندی را برای تعریف یک کلید خصوصی برای دسترسی به اطلاعات خود، طی کند.
باید اشاره داشته کنیم که فناوری بلاکچین، همچنان محیطی امن و مطمئن برای اطلاعات شما است. در این روش، با وجود اینکه اطلاعات در اختیار شخص سوم (بانک، موسسه مالی و…) قرار میگیرد، اما مالکیت این اطلاعات همچنان با شما خواهد بود.
صرافی بایننس KYC را برای تمام کاربران خود اجباری میکند
بایننس (Binance)، بزرگترین صرافی ارزهای دیجیتال در دنیا، خدمات گستردهای برای معاملهگران کریپتوکارنسی فراهم کرده است. این صرافی کشورهای مختلفی مثل ایران، آمریکا، عراق، لبنان، کوبا، سودان، ونزوئلا، یمن، کره شمالی، مقدونیه، صربستان، زیمباوه و چند کشور دیگر را در لیست تحریمهای خود قرار داده است. کاربران ایرانی برای دورزدن تحریمهای بایننس، از نرمافزارهای تغییر IP و سرورهای مجازی (VPS) استفاده میکردند. اما ۲۹ مرداد ۱۴۰۰، اتفاقی افتاد که استفاده از صرافی معروف بایننس را برای کاربرانی ایرانی غیرممکن کرد.
بایننس در تاریخ ذکر شده، اعلام کرد تمام کاربران باید احراز هویت شوند. باتوجهبه تحریمهای این صرافی علیه کشور ایران، عملاً امکان احراز هویت برای کاربران ایرانی وجود نخواهد داشت. با کمال تأسف باید اعلام کنیم، دیگر کاربران ایرانی نمیتوانند معاملات خود را در صرافی بایننس انجام دهند.
اگر در این صرافی دارایی دارید، هر چه سریعتر آنها را به محلی امن منتقل کنید. همچنین، مراقب باشید افراد سودجو با وعدههایی مثل احراز هویت در بایننس برای کاربران ایرانی شما را گول نزنند.
تأثیر فناوری بلاکچین بر فرایند تأیید احراز هویت چیست؟
درنهایت باید بگوییم که فناوری بلاکچین، بهوضوح باعث انجام سریعتر، راحتتر، امنتر و دقیقتر فرایند KYC میشود. در صورت استفاده از این فناوری برای احراز هویت، علاوه بر اینکه از اطلاعات شخصی افراد بهخوبی محافظت میشود؛ امکان دستکاری این دادهها برای انجام فعالیتهای مجرمانه نیز به صفر میرسد. همچنین در صورت لزوم، اطلاعات و دادهها خیلی سریع بهروزرسانی میشوند. همانطور که اشاره کردیم، استفاده از فناوری بلاکچین در فرایند KYC این کار را بسیار راحتتر و سریعتر از روش سنتی کردهاست. این امر، باعث صرفهجویی در وقت و هزینه خواهد شد.