سرنوشت ارزهای دیجیتال، پس از ورود طالبان
سقوط دولت افغانستان به دست طالبان، تأثیرات همهجانبه بسیاری بر این کشور خواهد گذاشت. به نظر کارشناسان علم اقتصاد، بازارهای مالی این کشور هم تحت تأثیر این اتفاق در کوتاهمدت و میانمدت روند منفیای خواهند داشت. اتفاقی که در افغانستان افتاد نهتنها بازارهای مالی محلی، بلکه بازارهای مالی بینالمللی را هم تحت تأثیر قرار میدهد. امروزه بازار ارزهای دیجیتال، از مهمترین بازارهای مالی هستند.
دولت پیشین افغانستان درباره رمزارزها، اعلام نظر قطعی نکرده بود. این نوع دارایی دیجیتال به رسمیت شناخته نمیشد و قانونی نبود؛ به همین دلیل از حجم معاملات بیت کوین توسط افغانها، هیچ اطلاع دقیقی در دست نیست.
اکنون با ورود طالبان به افغانستان، آینده رمزارزها نامشخص است. نظرات عالمان دینی، در این باره متفاوت است. برخی معامله با ارزهای دیجیتال را حرام میدانند. گروه طالبان، هنوز درباره داراییهای دیجیتال و رمزارزها اظهارنظری نکرده است.
اما ارزهای دیجیتال باتوجهبه ویژگیهای منحصربهفردشان، میتوانند برای مردم و متأسفانه طالبان مفید باشند.
یکی از مزایای ارزهای دیجیتال، غیرمتمرکز بودن آنها است. ظهور بیت کوین، پدیدهای انقلابی برای رسیدن به یک هدف بود؛ حذف اعتماد متمرکز. مردم میتوانند این ارزها را بدون نیاز به اعتماد کردن به نهادهای متمرکز و بانکها، به صورت مستقیم مبادله کنند. در هر زمان و مکان شما قادر به نقلوانتقال ارزهای دیجیتال هستید. این امکان در کنار ناشناس بودن تراکنشها، راهی برای دورزدن تحریمها است. باتوجهبه موقعیت طالبان، امکان انجام مبادلات مالی از این راه وجود دارد. مردم نیز برای خارج کردن سرمایه خود و حفظ ارزش آن، میتوانند دارایی خود را به رمزارز تبدیل کنند. بر اساس دادههای شرکت چین السیس (Chainalysis) شاخص پذیرش ارزهای دیجیتال در افغانستان، بالاتر از تمام کشورهای دیگر آسیای مرکزی است. این کشور با شاخص پذیرش ۰.۱۳ از تمام کشورهای اروپایی جز اکراین، بالاتر است.
در کنار سرمایهگذاری، از ارزهای دیجیتال برای اهداف دیگری نیز میتوان استفاده کرد. مؤسسه غیرانتفاعی Hearts and homes for Rfuges، در نیویورک، خواستار کمکهای مالی مردم برای افغانستان است. این مؤسسه بیت کوین (BTC)، اتر (ETH)، لایت کوین (LTC)، بیت کوین کش (BCH)، زیکش (ZEC) و دلار جمینای (GUSD) را قبول میکند.
ارزهای دیجیتال، پدیدههای انقلابی نوظهوری هستند که دنیای مالی را متحول کردهاند. این بازار تازه، مانند هر بازار مال دیگری مزایا و معایبی دارد. متاسفانه آنچه مشخص است این است که گروه طالبان میتواند با قابلیتهای این نوع ارزها، تحریمها را دور بزند و نیازهای مالی خود را تامینکند. هنوز اظهارنظری درباره این ارزها، از سوی طالبان نشدهاست.