تاکنون به این موضوع دقت کردهاید که برای خرید هر کالایی به مکانی خاص برای آن میروید! ازاینرو زمانی که نیاز به خریدوفروش ارز دیجیتال داشته باشید باید به مکان خاص آن یعنی صرافی ارز دیجیتال بروید. در این مقاله قرار است راجع به صرافیها، ارزهای دیجیتال و صرافی ارز دیجیتال ایرانی بیشتر بدانیم.
فهرست مطالب
- ۱ صرافی ارز دیجیتال چیست؟
- ۲ تاریخچه صرافی ارز دیجیتال
- ۳ معرفی پول فیات
- ۴ آلت کوین چیست؟
- ۵ ارز دیجیتال چیست؟
- ۶ انواع صرافی ارز دیجیتال
- ۷ مزایا و معایب صرافیهای ارز دیجیتال
- ۸ امنیت صرافیهای ارز دیجیتال
- ۹ در صرافی ها خرید و فروش چگونه انجام می شود؟
- ۱۰ صرافیهای مطرح ارز دیجیتال در جهان کداماند؟
- ۱۱ سوالات مهم در حوزه صرافیهای ارز دیجتال
صرافی ارز دیجیتال چیست؟
صرافی ارز دیجیتال فضایی است که در آن کار خریدوفروش ارز دیجیتال انجام میشود. این صرافیها درواقع پلتفرمهای آنلاینی هستند که رایجترین و آسانترین روش برای خریدوفروش انواع ارز بهحساب میآیند. صرافیها معاملات را برای کاربران آسانتر میکند.
درواقع این کسبوکار به مشتریان خود این امکان را میدهد که ارز دیجیتال یا همان رمزارزهای خود را درازای دریافت داراییهای مختلفی مانند پول دستوری یا سایر انواع ارزهای دیجیتال واگذار کنند. نکته جالبی که در این صرافیها وجود دارد آن است که این صرافیها میتوانند به شکل بازارگردان اداره شوند به این معنا که در آن سود دریافتی از شکاف قیمت پیشنهادی خریدوفروش خواهد بود.
این صرافیها بهعنوان یک پلتفرم برای ارتباط فروشندگان با خریداران درازای خدمات خود مقدار منطقیای کارمزد دریافت میکند. ناگفته نماند که برخی از صرافیهای ارز دیجیتال ساختاری فیزیکی دارند و میتوان بهصورت حضوری به آنجا مراجعه کرد.
تاریخچه صرافی ارز دیجیتال
واژه صرافی معادل انگلیسی «Exchange» به معنی معامله یا صرافی است. ازاینرو با ورود ارزهای دیجیتال به ایران، ابتدا به این صرافیها در ایران اکسچنج میگفتند و این نام تا مدتها بر روی آنها باقیمانده بود. رفتهرفته با جا افتادن کلمه صرافی در بین مردم استفاده از این لغت بیشتر شد و در حال حاضر اکثراً با نام صرافی ارز دیجیتال و یا صرافی آنلاین ارز دیجیتال ایرانی آنها را میشناسند.

معرفی پول فیات
فیات پول قانونی است که توسط حکومت و بانک مرکزی نظارت می شود و ارز آن توسط دولت صادرکننده مشخص می شود که در ادامه به طور کامل درباره آن توضیح داده شده است.
ارز فیات چیست؟
تاریخچه ارز فیات
اگر بخواهیم نگاهی به تاریخچه این سیستم پولی بندازیم باید منشأ پیدایش پول فیات را به قرنها پیش و در کشور چین بدانیم. در ابتدا این پول به ابریشم، طلا یا نقره قابلتبدیل بود اما درنهایت با روی کار آمدن برخی از پادشاهان گذشته این سیستم ارزی در قرن ۱۳ به راه افتاد. در قرن هفدهم پول فیات در قاره اروپا و کشورهای اسپانیا، هلند و سوئد نیز مورداستفاده قرار گرفت اما بهطور جالبی این نوع سیستم ارزی در کشور سوئد با شکست مواجه شد و دولت آن را با استاندارد نقره جایگزین کرد.
پس از این تحولات در قرن بیستم دولت ایالات متحده بار دیگر به سیستم پول کالایی تغییر جهت داد و از سال ۱۹۳۳ به بعد این دولت مبادله پولهای کاغذی با طلا را متوقف کرد. ریچارد نیکسون رئیسجمهور آمریکا در سال ۱۹۷۲ استاندارد طلا را کنار گذاشت و افول سیستم پولی با پشتوانه را با استفاده از پول فیات در مقیاس جهانی به ارمغان آورد.

سیستم ارزی با پشتوانه و بدون پشتوانه
با مرور گذشته این سیستم ارزی متوجه شدید که درواقع پشتوانه تمامی پولهای کاغذی منابع محدود طلا بود که توسط دولتها نگهداری میشد. ازاینرو نام آنها «سیستم ارزی با پشتوانه طلا» بود که دولتها و بانکها تنها در صورت داشتن ذخایر طلا، قادر به معرفی مقدار برابری از ارز جدید به اقتصاد بودند؛ اما با روی کار آمدن این سیستم ارزی دولت از بهوجودآمدن پول و افزایش ارزش آن تنها بر مبانی فاکتورهای اقتصادی استفاده میکرد ازاینرو تغییر نام آن به «سیستم ارزی بدون پشتوانه» شکل گرفت.
از دیگر ویژگیهای سیستم ارز فیات آن است که در این سیستم پول دیگر به دارایی یا کالای به خصوصی قابل تبدیل نیست و دولتمردان با پولهای فیات، به طور مستقیم میتوانند بر روی ارزش ارزهای ملی تأثیر بگذارند و آن را به شرایط اقتصادی کشور پیوند دهند.
آلت کوین چیست؟
آلت کوین (Altcoin) یا سکه جایگزین به تمام ارزهای رمزنگاریشدهای که پس از بیت کوین معرفی شد، گفته میشود. پس با این عبارت کوتاه متوجه شدید که علت وجود آلت کوینها، داشتن مزایای بهتر بهمنظور جایگزینی برای بیت کوین است. طبق آخرین شمارشی که در اوایل سال ۲۰۲۰ انجام گرفت، مشخص شد که بیش از ۵۰۰۰ ارز رمزپایه در دنیای ارز دیجیتال وجود دارد.
توجه داشته باشید که بسیاری از آلت کوینها بر اساس چارچوب اصلی ارائهشده توسط بیت کوین طراحی و ساخته شدهاند اما آلت کوینها باوجود ویژگیهای مشترک زیادی که باهم دارند، تفاوتهایی نیز با یکدیگر دارند. البته که تمام آنها در تلاشاند روشهای کارآمد و ارزانتری را برای انجام معاملات در اینترنت ارائه دهند.

ارز دیجیتال چیست؟
ارز دیجیتال «Digital currency» از نمونه ارزهایی هستند که بهصورت الکترونیکی ذخیره و منتقل میشوند و مبنای آنها صفر و یک است.
همانطور که از عنوان ارز دیجیتال برمیآید این نوع ارز بستری دیجیتالی را به خود اختصاص میدهد. این مفهوم در مقابل واسطههای فیزیکی مانند اوراق بانکی یا سکه خود را بهتر نشان خواهد داد. البته باید گفت که ارز دیجیتال ویژگیهایی مشابه با ارزهای فیزیکی دارد، اما معمولاً تراکنشهای انتقال سرمایه ارزهای دیجیتالی بهصورت آنی و بدون مرز بین افراد است به صورت آنلاین.
غیر متمرکز بودن ارز دیجیتال
ارزهای دیجیتال که بر پایه علم رمزنگاری ایجادشدهاند برای بهرهمند شدن از ویژگیهای اساسی مانند غیرمتمرکز بودن، شفافیت و تغییرناپذیری از بلاکچینها استفاده میکنند.
غیرمتمرکز بودن این نوع ارزها به این معنی است که هیچ نهاد، گروه یا سازمانی آنها را کنترل نمیکند و آنها به طور مستقل فعالیت میکنند.
تاریخچه ارزهای دیجیتال
هر مسئلهای تاریخ مخصوص به خود را دارد. اگر بخواهیم تاریخی از ارزهای دیجیتالی را بیان کنیم باید به جنگ جهانی دوم بازگردیم.
- رمزنگاری در جنگ جهانی دوم برای اولین بار جهت انتقال پیام و فرمانهای نظامی مورداستفاده قرار میگرفت.
- سپس دانشمند آمریکایی به نام David Chaum در سال ۱۹۸۳ برای نخستینبار ایده ارز دیجیتال را در تحقیقات خود مطرح کرد. وی بستری به نام «دیجی کش» برای بانکها طراحی کرد. در این سیستم بانکها قادر بودند پول رمزنگاری را انتقالدهند. این پلتفرم با آنچه امروزه ارزدیجیتال نام دارد متفاوت است.
- در سال ۲۰۰۸ با انتشار مقاله ساتوشی ناکاموتو به نام «بیتکوین یک سیستم پولی الکترونیکی همتا به همتا» ساختار بیتکوین توضیح داده شد و بهعنوان نخستین ارز دیجیتال مطرح شد. این ارز دیجیتال به افراد امکان معامله بدون واسطه را داد. پس از بیتکوین رمزارزهای بسیاری مانند اتریوم، آلتکوین و ریپل به وجود آمدند.
مقایسه ارز دیجیتال با پول کاغذی
اما شاید برای شما این پرسش به وجود آید که ارزهای دیجیتال چه تفاوتی با پولهای معمولی دارند؟
برای پاسخ به این سؤال باید گفت، برخی ویژگیهای منحصربهفرد سبب ایجاد تمایز بین ارزهای دیجیتال و پولهای معمولی میشوند که در ادامه تعدادی از آنها را برای شما ذکر خواهیم کرد.
- غیرقابلبرگشت بودن تراکنشها اولین ویژگیای است که میتوان برای ارزهای دیجیتال برشمرد. این ویژگی به این معنی است که اگر انتقال ارز دیجیتالی را انجام دهید در صورت تأیید تراکنش دیگر نمیتوانید آن را برگردانید مگر آنکه گیرنده به انجام این کار راضی باشد. توجه داشته باشید، اگر شما بهاشتباه پولی را بهحساب شخصی دیگر انتقال داده باشید، درنهایت با انجام پیگیریهایی قضایی و گذراندن مراحل قانونی میتوانید آن را پس بگیرید؛ اما اگر ارز دیجیتال را اشتباهاً به آدرسی بفرستید، باید قید پول خود را بزنید.
- از دیگر ویژگیهایی که میتوان برای ارزهای دیجیتال نام برد آن است که رمزارزها جهانی یا فرامرزی هستند. به عبارتی ارسال پول به نقاط مختلف دنیا با دستگاههای فعلی ممکن است چندین روزبه طول انجامد، در حالی که ارزهای دیجیتال این کار را در عرض چند دقیقه به سرانجام میرسانند. همچنین باید گفت ارزهای دیجیتال محدودیت مرزی نمیشناسند و آنها را میتوان از هر نقطهای در دنیا به نقطه دیگر فرستاد.
- امنیت ارزهای دیجیتال موضوع دیگری است که میتوان آن را نوعی ویژگی و مزیت برای ارزهای دیجیتال دانست، است. تأمین امنیت در مبادلات درونشبکهای این ارزها با قدرت هش به اشتراک گذاشتهشده انجام میگیرد.
- ویژگی دیگری که رمزارزها را نسبت به پولهای معمولی متمایز کرده، انحصاری نبودن رمز ارزها است. به عبارتی افراد برای استفاده از شبکههای ارز دیجیتال مختلف مانند بیت کوین، اتریوم، لایت کوین و… لازم نیست از شخص یا گروه و سازمانی کسب اجازه کنند. افراد با دانلود کردن کل تاریخچه تراکنشها بدون نیاز به کسب اجازه میتوانند اقدام به ارسال یا دریافت ارز دیجیتال کنند.
ویژگیهای ارز دیجیتال
همانطور که گفته شد، ارز دیجیتال یک نوع روش پرداخت بهصورت الکترونیکی است که قابلیت لمس و وجود فیزیکی ندارد. ارزهای دیجیتال ویژگیهای منحصربهفرد خود رادارند که در ادامه آن را شرح خواهیم داد.
عدم وجود تقلب
یکی از چالشهایی که برای پولهای رسمی هر کشوری وجود دارد امکان تقلب، جعل و چاپ آنها بوده است و در این زمینه مشکلاتی را برای دستگاههای مالی کشورها به وجود آورده است. ویژگی منحصربهفرد رمزارزها، همین مسئله نبود امکان جعل و چاپ تقلبی در آنها است. به بیانی شفافتر یعنی اگر قرار است کسی به کیف پول رمزارزی شما بیتکوین انتقال دهد؛ صرفاً باید بیتکوین انتقال دهد و هیچچیز دیگری نمیتواند بهجای آن انتقال داده شود.
نقلوانتقالات سریع
از دیگر ویژگیهای ارز دیجیتال امکان انتقال پول در این سیستم، بهصورت فردبهفرد هست. این مسئله باعث میشود در کمتر از ۱۰ دقیقه، وجه از حساب فردی به فرد دیگر منتقل شود. شاید این مدتزمان در حالت عادی به چشم نیاید، اما تصور کنید شما در کمتر از ۱۰ دقیقه میتوانید از ایران مبلغی را برای دوست خود در استرالیا منتقل کنید. علاوه بر این شما میتوانید با تعیین نرخ کارمزد سرعت خود را برای انتقال پول تعیین کنید. این موضوع باعث میشود شما حتی بتوانید درزمانی کمتر از ده دقیقه پول را برای فردی خارج از کشور ارسال کنید.
کارمزد کم برای انجام تراکنشها
به طور معمول برای استفاده از ارزهای دیجیتال و انجام تراکنش با آنها هزینهای از شما دریافت نمیشود؛ چراکه ماینرها یا استخراجکنندگان پاداش خود را از طریق شبکه دریافت میکنند. اگرچه در استفاده از ارز دیجیتال مانند بیتکوین هزینهای برای انجام تراکنش دریافت نمیشود ولی عدهای بر این باورند که درنهایت کاربرانی که از بیتکوین استفاده میکنند میبایست از اشخاص سومی مانند صرافیها برای ساخت و نگهداری ارزها استفاده کنند. ازاینرو استفاده از صرافیهای ارز دیجیتال ایرانی و یا صرافی ارز دیجیتال خارجی بهمنظور نگهداری از رمزارزها هزینهای برای آنها به دنبال دارد.
عدم امکان سرقت هویت
هنگامیکه شما مشخصات کارت اعتباری خود را برای فردی ارسال میکنید و یا در اختیار فردی قرار میدهید، درواقع به آن پذیرنده دسترسی مستقیم به کارت اعتباری خود و سرمایهای که در آن دارید، دادهاید. پس امکان سرقت اطلاعات و یا سرمایه شما وجود دارد. زیرا این کارتها بر پایه سازوکار «کشیدن» کار میکنند. به عبارتی یک فروشگاه پرداختی را انجام میدهد و مقدار موردنیاز برای انجام تراکنش را از حساب شما برداشت میکند؛ اما در ارز رمزنگاری شده از سازوکار «فرستادن» استفاده میشود و این امکان را برای صاحب حساب فراهم میکند تا دقیقاً همان میزان که لازم است برای شخص پذیرنده پول بفرستد بدون اینکه نیاز باشد اطلاعات دیگری به او بدهد.
نامتمرکز بودن
ارزهای دیجیتال توسط شبکه خود مدیریت میشوند و هیچ تأییدکننده مرکزی برای تراکنشهایی که انجام میدهید، وجود ندارد. ازاینرو میتوان گفت ارزهای دیجیتال نامتمرکز هستند.
شناختهشده در سطح جهانی
ارزهای رمزنگاری شده در سطح جهانی فعالیت میکنند و همین موضوع باعث سهولت و سرعت در استفاده از این نوع ارزها میشود.
عدم امکان تصرف آن
پی پال (Pay Pal) یک سیستم پرداخت جهانی است. اگر این کمپانی بنا به دلایلی تشخیص دهد که حساب بانکی شما مورد سو استفاده قرار گرفته است، بدون اطلاع به شما آن را مسدود میکند و داراییهای شما از دسترس خارج میگردد. در این صورت شما پس از پیگیری میتوانید به دارایی خود دست پیدا کنید.
تسهیل در جهانیشدن کسبوکارها
با پذیرش رمزارزها، شما قادر هستید برای مشتریان خود در تمام دنیا خدمات خود را انجام دهید.

انواع صرافی ارز دیجیتال
برای صرافی ارزهای دیجیتال نیز طبقهبندی وجود دارد و با توجه به ویژگیهای هر صرافی میتوان آنها را در دستهبندیهای مختلفی قرارداد؛ اما بهطورکلی صرافیهای ارز دیجیتال دو نوع هستند:
صرافی متمرکز
همانطور که از نام این صرافی پیداست، این صرافی از طریق یک نهاد یا شرکت خاص اداره میشود و کنترل کامل آن و داراییهای داخل صرافی در دست چند شخص یا نهاد قرار دارد. به عبارتی داراییها در کیف پول صرافیها نگهداری میشود و فقط عدد موجودی در حساب کاربران صرافی لحاظ میگردد.
البته عده زیادی با متمرکز بودن این صرافیهای دیجیتال مخالف هستند و به عبارتی بر این باور هستند که یکی از بزرگترین ضعفهایی که میتوان به صرافیهای متمرکز نسبت داد، همین متمرکز بودن آن است. البته این نقطهضعف در میان کاربران ایرانی که به دلیل تحریمها همیشه درخطر مسدود شدن حساب قرار دارند بیشتر موردتوجه است.
صرافی غیرمتمرکز
برخلاف صرافیهای متمرکز بر روی صرافیهای غیرمتمرکز هیچ کنترل مرکزیای وجود ندارند؛ ازاینرو میتوان اینطور عنوان کرد که این نوع صرافی با قوانین بیتکوین کار میکند.
برای اینکه بهتر بتوانید این صرافی را درک کنید آن را سروری در نظر بگیرید که کامپیوترهایش هرکدام در نقاط مختلفی از جهان پراکندهشدهاند. حالا هر کامپیوتر یک بخش را تشکیل میدهد که توسط افراد کنترل میشود. با خاموش شدن یکی از این کامپیوترها به شبکه کلی خللی وارد نمیشود؛ زیرا تعداد بسیار زیادی کامپیوتر دیگر وجود دارد که موجب ادامه کار شبکه میشوند.
پایبندی به قانون در صرافی های غیرمتمرکز
از طرفی صرافیهای غیرمتمرکز پایبند به پیروی از هیچ قانون خاصی نیستند؛ چراکه فرد یا سازمان مشخصی برای آن قوانین خاصی را وضع نکرده است؛ بنابراین هیچ فرد و یا گروهی در این صرافی وجود ندارد که دولت بتواند شناسایی کند و این مسئله بهخودیخود باعث میشود که افراد برای استفاده از این پلتفرم آزاد باشند، خواه این استفاده قانونی باشد خواه غیرقانونی!
معاملات فیوچرز و معاملات آپشن در صرافیهای دیجیتال چیست؟
معاملات فیوچرز در ارز دیجیتال
معاملات فیوچرز یا آتی (futures): همانطور که از نام این نوع معاملات برمیآید، اساس کلی آن برای انجام معامله برای یکزمان تعیینشده در آینده است. این معاملات شرایط ویژه مخصوص به خود را دارند. یکی از این شرایط آن است که برای این معاملات سررسید انجام معامله درزمانی خاص در آینده مشخص میشود و خریدار و فروشنده نسبت به تحویل حجم خاصی از دارایی در این زمان به توافق میرسند. ازاینرو در این معاملات هزینه معامله زمانی که در قرارداد ذکرشده است پرداخته میشود اما دارایی موردنظر زمان مقرر تحویل خریدار داده میشود.
همچنین در این معاملات قیمت ارز موردنظر بهصورت توافقی بین افراد تعیین میشود. به این معنا که ممکن است در آینده و زمانی که قرار است دارایی منتقل شود، قیمت روز ارز از قیمتی که توسط طرفین تعیینشده است بیشتر یا کمتر باشد؛ اما این موضوع تأثیری بر معامله ندارد و معامله موردنظر بر اساس قیمت توافقی قبلی انجام میشود.
همچنین در این معاملات لازم است که کالای تحویلی دارای استاندارد کیفیت و کمیت تعیینشده و زمان تحویل و محل تحویل مشخصشده باشد.
معاملات آپشن در ارز دیجیتال
معاملات قرارداد اختیار یا آپشن (option): همانند سایر معاملات دیگر بین خریدار و فروشنده صورت میپذیرد با این تفاوت که در پی این معامله به معاملهگر اجازه داده میشود یک دارایی را با قیمت ازپیشتعیینشده در یک تاریخ خاص خریداری و یا به فروش برساند.
در نوع قرارداد نیز همانند تمامی قراردادها، طرفین امتیازی را بهطرف مقابل اعطاء میکنند. در معاملات آپشن خریدار به فروشنده مبلغی تحت عنوان حق شرط پرداخت میکند که درواقع همان قیمت اختیار معامله است. درازای آن فروشنده نیز حق خرید یا فروش دارایی مذکور را در یک قیمت معین، به خریدار میدهد.
همچنین در این معامله خریدار در اعمال حق خودمختار است و بهعبارتدیگر هیچ تعهد و الزامی ندارد. در صورت صرفنظر کردن وی از اجرای قرارداد، مبلغی را که درازای این حق پرداخته است، از دست میدهد. بهعلاوه فروشنده نیز در صورت تمایل خریدار، مجبور به اجرای قرارداد است.
مزایا و معایب صرافیهای ارز دیجیتال
حالا که صرافی ارز دیجیتال را شناختیم، شاید لازم باشد در مورد مزایا و معایب آن نیز کمی بیشتر بدانیم. همانطور که گفته شد، صرافی ارز دیجیتال در دو نوع متمرکز و غیرمتمرکز وجود دارد.
مزایای صرافیهای متمرکز
-
- صرافیهای متمرکز این مزیت را دارد که به سرمایهگذاران مبتدی روشی آشنا و دوستانهتر از تجارت و سرمایهگذاری در ارزهای رمزپایه ارائه میدهد. از طریق این نوع صرافیها کاربران میتوانند به حسابهای خود وارد شوند، ماندهحساب خود را چک کنند و از طریق برنامهها و وب سایتها معاملات خود را به نحو کامل انجام دهند.
- صرافیهای متمرکز از امنیت بیشتری برای انجام مبادلات برخوردار هستند و به نحوی قابلاطمینانتر میباشند.
- صرافیهای متمرکز دارای نقدینگی بالایی هستند و این بهعنوان مزیتی بزرگ برای صرافیها عنوان میشود.
معایب صرافیهای متمرکز
- در این نوع صرافیها میزان بیتکوین زیادی نگهداری میشود؛ این موضوع امکان هک شدن و ازدسترفتن سرمایه را به وجود میآورد. اگر صرافی هک شود، دارایی شما نیز از دست میرود.
- همانطور که گفته شد این صرافیها توسط شرکتهایی رهبری و هدایت میشود که این شرکتها معاملات، تراکنشها و… را کنترل میکنند.
- از دیگر معایبی که برای این صرافیها وجود دارد آن است که شما باید در این صرافیها حتماً احراز هویت کنید.
البته به این موضوع توجه کنید که هر صرافی متمرکزی، معایب گفتهشده را ندارد و این مسائل ممکن است برای تعدادی از صرافیها صدق کند.
مزایای صرافی غیرمتمرکز
- همانطور که در توضیحات این صرافی گفتیم، بیشتر صرافیهای غیرمتمرکز به احراز هویت نیاز ندارند و این ویژگی برای افرادی بسیار مهم است.
- شما میتوانید در صرافیهای غیرمتمرکز بدون هیچ واسطه و بهصورت کاملاً مستقیم با کاربر دیگر معاملات خود را انجام دهید.
- در این نوع صرافیها هیچکس به اطلاعات شما دسترسی ندارد و تراکنشهایتان را رصد نمیکند.
معایب صرافی غیرمتمرکز
در صرافیهای غیرمتمرکز، رابط کاربری سخت و پیچیده است. به همین دلیل کاربران مبتدی در کار با این صرافیها دچار مشکل میشوند.
امنیت صرافیهای ارز دیجیتال
در خصوص امنیت صرافیهای ارز دیجیتال در ایران نکات شفافی وجود ندارد. باید گفت که اگر به دنبال امنیت برای ارزهای دیجیتال خود هستید باید سعی کنید که صرافی خود را معتبر انتخاب کنید. درواقع امنیت ارزهای شما به صرافیای که انتخاب میکنید بستگی دارد.
عملیات احراز هویت در صرافیها نیز به همین منظور انجام میشود. از طرفی برخی از صرافیها ملزم میکنند که سطح امنیت کاربران را موردتوجه قرار دهند. این موارد شامل احراز هویت دومرحلهای، کد ورود کپچا و پیشنیازهای سختگیرانه برای رمز عبور است.
ازاینرو همه مسئله امنیت در این زمینه به صرافی و امنیتی که خود تعریف میکنید بستگی دارد.

در صرافی ها خرید و فروش چگونه انجام می شود؟
انتخاب یک کیف پول مناسب
همه افرادی که قصد فعالیت در بازار ارز دیجیتال را دارند، میبایست قبل از انجام هر کاری اقدام به انتخاب و ایجاد یک کیف پول مناسب برای نگهداری رمزارزهای خود کنند. این ارزها وجود خارجی و یا فیزیکی ندارند و تنها بهصورت کدهای پیچیده دیجیتالی هستند که در اختیار افراد قرار میگیرند، ازاینرو تنها راه نگهداری از آنها استفاده از کیف پولهای رمزارز است.

انتخاب یک صرافی معتبر
پس از اینکه کیف پول توسط کاربران انتخاب شد لازم است که کارگزاری معتبر و مناسب برای خریدوفروشهای ارزی خود انتخاب کنند. انجام درست این کار امنیت ارزهای دیجیتال افراد را تأمین میکند. برای انتخاب اکسچنج مناسب تنها کافی است تا کاربران از بین لیست صرافیهای معتبر ارز دیجیتال ایرانی و خارجی و مقایسه ویژگیهای آنها به انتخاب بپردازد.
ازجمله ویژگیهایی که لازم است کاربران در هنگام انتخاب صرافی به آن توجه کنند عبارتاند از:
- حجم بازار
- میزان اعتبار
- نرخ کارمزد و یا حق کمیسیون دریافتی
- تنوع و تعداد ارزهای مورد معامله
- رابط کاربری مناسب
- نوع پلتفرم مورداستفاده
انجام فرایند احراز هویت
توجه داشته باشید که معمولاً برای ثبتنام در صرافیهای ایرانی معتبر انجام فرایند احراز هویت ضروری است. این کار برای تأمین امنیت ارزهای دیجیتال و جلوگیری از سوءاستفاده و کلاهبرداری سرمایه کاربران بسیار مفید و مؤثر است. توجه داشته باشید که برای ثبتنام در کارگزاریهای خارجی نیازی به احراز هویت نیست و تنها با ثبتنام در این سایتها میتوان فعالیت سرمایهگذاری را آغاز کرد.
مدارکی که برای انجام احراز هویت لازم است شامل:
- مشخصات فردی
- اصل کارت ملی کاربر
- قبض
- شماره حساب
پس از انجام این فرایند حساب کاربری فرد فعال و مجاز به شارژ کردن آن برای انجام معاملات در بازار دیجیتال است.

خریدوفروش ارز دیجیتال
پس از انجام مراحل گفتهشده و شارژ کردن حساب کاربری، کاربران قادر هستند که به خرید ارز دیجیتال موردنظر خود بپردازند؛ اما ازآنجاییکه ارزهای دیجیتال و خریدوفروش آن پدیده نوظهور است، کاربران باید سعی داشته باشند که در این زمینه مطالعات کافی داشته باشند تا به طور موفقیتآمیزی کار خریدوفروش ارز دیجیتال را انجام دهند.
صرافیهای مطرح ارز دیجیتال در جهان کداماند؟
صرافی Binance
صرافی بایننس از معتبرترین پلتفرمهای خارجی در زمینه خریدوفروش ارز دیجیتال است که با انجام خدمات بینظیر خود تاکنون مشتریان زیادی را به خود جذب کرده است. این صرافی بهعنوان واسط بین خریداران و فروشندگان عمل میکند. صرافی بایننس ازجمله صرافیهایی است که میبایست کاربران در آن فرایند احراز هویت را به طور کامل انجام دهند.

صرافی بایننس دو ویژگی جالب برای کاربران خود دارد:
- درنظرگرفتن صندوق دارایی امن برای کاربران با نام Binance SAFU: این صندوق به این منظور ایجادشده که اگر کاربری در این صرافی هک شد، ۱۰ درصد از کل هزینههای مبادلاتی خود را بتواند دریافت کند.
- دارای ارز دیجیتال مخصوص به خود BNB (Binance Coin): ارز دیجیتال مخصوص به خود بایننس که امکان صرفهجویی در هزینه معاملاتی را برای کاربران فراهم میکند.
صرافی کوین بیس Coinbase
صرافی Coinbase دو فعالیت مختلف در حوزه ارزهای دیجیتال انجام میدهد. به این صورت که کاربران بهجای خرید بیتکوین و سایر رمزارزها از دیگر کاربران، میتوانند به طور مستقیم نیز ارزهای دیجیتال را از خود Coinbase خریداری کنند.
مزایای صرافی کوین بیس
- کارمزد کم برای انجام معاملات
- امکان پرداخت از طریق کارتهای اعتباری و نقلوانتقال با سیستم بانکی عادی
- به نام بودن صرافی و امنیت بالا آن
- مناسب برای افراد مبتدی و بدون تجربه
- پوشش ارزهای ذخیرهشده توسط بیمه Coinbase
- پشتیبانی از برخی رمزارزها مانند کوینهای پایدار و محبوب USDC و DAI
دقت داشته باشید که این صرافی نیز معایب خود را هم دارد برای مثال:
- پشتیبانی نسبتاً ضعیف در این صرافی
- محدود بودن روشهای پرداختی برای کاربران
صرافی بیترکس Bittrex
صرافی Bittrex یک پلتفرم برای نقلوانتقال ارز دیجیتال است که بیش از ۲۵۰ رمزارز در آن برای خریدوفروش کاربران وجود دارد. این صرافی نیز همانند صرافی بایننس واسط بین خریدار و فروشنده است. باوجوداینکه بیترکس یکی از سایتهای مشهور و معتبر ارز دیجیتال است، با توجه به تحریمهایی که علیه کشور ایران وجود دارد، توصیه میشود از صرافیهای آمریکایی مانند آن استفاده نکنید؛ چراکه امکان و یا خطر بلوکه شدن حساب برای ایرانیها وجود دارد.
مزایا و قابلیتهای بیترکس
این صرافی یکی از بزرگترین حجم معاملات بیتکوین را در اختیار دارد.
- امکان خریدوفروش ارزهای دیجیتال باقیمتهای دلخواه توسط کاربران نیز در این صرافی وجود دارد.
- تأیید سریع تراکنشها یکی دیگر از مزیتهای این صرافی است.
- پشتیبانی از ۲ نوع حساب اصلی و حساب پیشرفته در این صرافی وجود دارد.
صرافی کوکوین Kucoin
صرافی Kucoin نمونهای از یک صرافی ارز دیجیتال خارجی ساده و بدون دردسر برای تبادل رمزارزها است. بسیاری از ارزهای محبوب و منحصربهفرد را برای کاربران در دل خود جایداده است. در صرافی Kucoin علاوه بر امکان خریدوفروش بین خریدار و فروشنده و تعیین قیمت توسط آنها، میتوان ارزهای دیجیتال را مستقیماً از این صرافی تهیه کرد. نکتهای بسیار مهم در خصوص تشابه Kucoin با Binance، آن است که هر دو این صرافیها دارای اپلیکیشن کاربردی تلفن همراه برای سیستمعاملهای اندروید و ios هستند.
صرافی کوین ماما Coinmama
یکی دیگر از صرافی ارز دیجیتال خارجی که مستقیماً ارزهای دیجیتال را به کاربران خود میفروشند، صرافی Coinmama هست. این صرافی برای افرادی که میخواهند سریعاً اقدام به خرید مستقیم ارز دیجیتال کنند، بسیار مناسب است.
مزایای صرافی کوین ماما
- نام و آوازه خوب
- رابط کاربری عالی، ساده و آسان برای کاربران
- در دسترس بودن مجموعه گستردهای از گزینههای پرداخت
- سرعت انجام معامله
معایب صرافی کوین ماما
- نرخ بالای ارزهای دیجیتال
- دریافت هزینه حق بیمه کارت اعتباری
- سطح پشتیبانی متوسط
سوالات مهم در حوزه صرافیهای ارز دیجتال
-
تفاوت ارز دیجیتال با ارز رمزنگاریشده و ارز مجازی چیست؟
ارز رمزنگاری شده یا کریپتوکارنسی (Cryptocurrency): در زبان فارسی این نوع ارزها به ارزهای دیجیتالی ترجمهشدهاند. در اکثر سایتهای ایرانی بهجای استفاده از ارز دیجیتال از ارز رمزنگاری شده استفاده میکنند درصورتیکه این مفاهیم از یکدیگر جدا هستند:
- ارز دیجیتال (Currencies Digital): به پولی که قابلیت جابهجایی در شبکه کامپیوتری داشته باشد، ارز دیجیتالی گفته میشود. توجه داشته باشید که اگر ارز دیجیتالی توسط بانک مرکزی یک کشور صادر شود آن را ارز دیجیتال بانک مرکزی (Central) مینامند.
- ارز رمزنگاریشده (Currencies Crypto): این عنوان از سال ۲۰۰۹ به وجود آمد و به نمونهای از ارز دیجیتالی گفته میشود که تولید و انتقال آن با استفاده از الگوریتمهای خاص رمزگذاری شده، کنترل و تعیین میشود و به طور غیرمتمرکز (بدون وابستگی به یک بانک و یا کشور خاصی) با حمایت شبکه بلاکچین کار میکند. مثل بیتکوین و اتریوم.
- ارز مجازی (Currencies Virtual): در سال ۲۰۱۲ اصطلاح جدیدی توسط بانک مرکزی اروپا (ECB) به وجود آمد. ارز مجازی بهعنوان یک روش پرداخت در بین اعضای یک انجمن یا گروه مجاز خاص شناخته شد که بهصورت آنلاین در یک شبکه اختصاصی معامله میکنند. برای مثال سکههای بازیهای کامپیوتری که فقط در همان بازی ارزش دارد و نمیتوان در خارج از بازی، خریدوفروش کرد، نمونهای از ارز مجازی است.البته نکته مهم دیگری که باید بدانید آن است که همارزهای مجازی و همارزهای رمزنگاری شده، زیرمجموعه ارزهای دیجیتال هستند.
-
کیف پول ارزهای دیجیتال چیست و چند نوع است؟
حالا که دانستید صرافی ارز دیجیتال چیست و ارز دیجیتال چهکاری انجام میدهد، بهتر است راجع به کیف پولها هم بدانید. به عبارت ساده، کیف پول معادل حساب بانکی است. نوع حساب بانکی به شما این امکان را میدهد که ارزهای دیجیتال خود را در آن نگهداری کنید. این کیف پولها دارای کلید خصوصی و مخصوص به خود هستند. اگر قصد استفاده از این کیف پولها رادارید سعی کنید بهترین و مشهورترین کیف پولهای دیجیتالی را انتخاب کنید.
کیف پولهای ارز دیجیتال به دو دسته تقسیم میشوند:
- کیف پول سختافزاری: این نوع کیف پولها، یک وسیله الکترونیکی هستند و ازلحاظ ظاهری شبیه به فلشمموری میباشند.
- کیف پول نرمافزاری: این نوع کیف پولها تحت عنوان یک برنامه یا اپلیکیشن بر روی موبایل یا دسکتاپ شما نصب میشوند.
-
آیا صرافی بایننس برای ایرانیان غیرفعال است؟
همانطور که میدانید ایران یکی از کشورهایی است که مورد تحریم کشورهای دیگر قرار دارد. صرافی ارز دیجیتال خارجی بایننس برای کاربران ایرانی فیلتر است و آنان برای استفاده از خدمات این صرافی باید از ویپیان (VPN) یا وی پی اس (VPS) استفاده کنند تا صرافی به هویت ایرانی آنها پی نبرد. دقت داشته باشید IP استفاده شده باید حتماً ثابت باشد؛ اگر برای هر بار استفاده از سایت از آی پیهای مختلف استفاده شود، دردسرهایی برای کاربران به دنبال دارد.
-
محبوب ترین ارزهای دیجیتال چه هستند؟
- بیتکوین: یکی از رایجترین رمزارزهای معاملهشده تا به بیتکوین است. این ارز در تمامی صرافیهای جهان بیشترین حجم معاملات را به خود اختصاص داده است.
- اتریوم: این نوع رمزارز در بازار معاملاتی ارزهای دیجیتال رتبه دوم را دارد. اتریوم سرنوشت پرفرازونشیبی داشته است اما بعد از یک اشتباه بزرگ که باعث هک آن در سال ۲۰۱۶ شد، به دو قسمت تقسیم شد.
- ریپل: این نوع رمزارز از یک دفترچه توزیعشده استفاده میکند و پیدایش آن به سال ۲۰۱۲ بازمیگردد.
- لایتکوین: لایت کوین یک رمزارز دیگری است که شباهت زیادی به بیتکوین دارد اما تفاوت آن با بیتکوین در پرداختهای سریعتر و معاملات همزمان است.
-
چطور ارز دیجیتال بخرم؟
برای خرید بیتکوین یا هر ارز دیجیتال دیگری لازم است که ابتدا کیف پول خود را نصب کنید. در قدم بعدی فروشنده معتبری برای ارز منتخبی خود پیدا کنید. این فروشنده میتواند یک صرافی و یا یک فرد حقوقی باشد. قدم سوم انجام احراز هویت با مدارک شناسایی شما است. پس از طیکردن این مراحل پول را از طریق کارت بانکی به فروشنده انتقال دهید و آدرس کیف پول خود را برای او ارسال کنید. درنهایت خرید ارز دیجیتالی شما با موفقیت انجام میشود.