معاملات فرکانس بالا (High-Frequency Trading (HFT))، نوعی تجارت خودکار با استفاده از الگوریتمهایی است که برای معاملات فوق سریع با ابزارهای موجود در بازار سهام استفاده میشود.
در معاملات فرکانس بالا (HFT)، الگوریتمی وجود دارد، شامل معامله با تعداد زیادی سفارش در کسری از ثانیه. در این روش، از دادههای مالی و ابزارهای پیچیده تجارت الکترونیکی برای تجزیهوتحلیل بازارها و اجرای تعداد زیادی سفارش، در بازههای زمانی کوتاه استفاده میکند.
فهرست مطالب
هدف معاملات فرکانس بالا چیست و چه تاثیراتی دارد؟
معاملهگران، با سرعت بالایی وارد معاملات شده و خارج میشوند. هدف آنها این است که هر بار مقدار کمی سود به دست آورند که با گذشت زمان، به مقدار قابلتوجهی از سود برسند. به طور معمول، الگوریتمهایی با سرعت اجرای سریعتر، نسبت به الگوریتمهایی که سرعت اجرای آنها کندتر است، برتری دارند.
- معاملات فرکانس بالا، میتواند شرایط بازار را بهبود بخشد زیرا جریان مداوم نقدینگی را فراهم میکند. اصطلاح نقدینگی، یعنی توانایی فروش یا خرید دارایی بدون ایجاد تأثیرات عمده در قیمت بازار. همچنین به معنی سهولت تبدیل دارایی به ارز است.
- از طرف دیگر، این روش میتواند نوسانات بازارها را به میزان قابلتوجهی افزایش دهد زیرا الگوریتمها میتوانند در چند ثانیه تصمیم بگیرند بدون هیچگونه تعامل انسانی.
- معاملات فرکانس بالا، همچنین یک روش تجارت بحثبرانگیز است زیرا نقدینگی موجود در آن میتواند بسیار سریع ظاهر شود، از بین برود و باعث شود دیگر معامله گران نتوانند از آن استفاده کنند.
- تخمین زده میشود که الگوریتمهای معاملات فرکانس بالا مسئول مقدار قابلتوجهی از حجم معاملات در بازارهای جهانی باشند. به دلیل پیچیدگی این الگوریتمها، معمولاً فقط موسسات مالی بزرگ به این روش تجارت دسترسی دارند.
ایده معاملات فرکانس بالا
ایده معاملات فرکانس بالا، در سال ۱۹۸۹ بهعنوان روشی برای استفاده از رایانههای با کارایی بالا برای درآمدزایی در مبادلات مطرح شد. نویسنده این طرح «استیون سونسون» است. استیون سونسون، به همراه شرکای خود جیم هاوکس و دیوید ویتکامب، اولین شرکت تجارت خودکار یا میز تجارت خودکار را سازماندهی کردند. سرعت پردازش سفارش فقط یک ثانیه بود، اما سایر شرکتکنندگان در بازار مالی معمولاً از طریق تلفن کار میکردند.
در سال ۲۰۰۹، معاملات فرکانس بالا ۷۳٪ از کل معاملات سهام ایالات متحده را تشکیل میداد. پس از بحران، سهم بازار شرکتهای High-Frequency Trading علیرغم اینکه تکنولوژی همچنان به پیشرفت خود ادامه میدهد، به طور مداوم کاهش یافت. هزینه تجهیزات رقابتی فقط سالانه افزایش مییابد و برای شرکتهای کوچک مقرونبهصرفه نیست.
در طول تاریخ بازار HFT، استراتژیهای جدید، محاسبات فوقالعاده و ایدههای تجاری ظاهر شده است. آنها در کسری از ثانیه عملیاتی را انجام میدهند که برای چشم انسان کاملاً غیرقابلدسترس است.
تاریخچه معاملات فرکانس بالا
طبق منابع رسمی، تاریخ بهوجودآمدن معاملات فرکانس بالا سال ۱۹۹۸ است. پس از آن بود که اعضای کمیسیون اوراق بهادار ایالات متحده، اجازه استفاده از بسترهای الکترونیکی را دادند. در واقع، ایده الگوریتمهای این معاملات، تقریباً ۱۰ سال زودتر ظاهر شد. بنیانگذار آن شخصی به نام استیون سوانسون است. او یک برنامهنویس با استعداد و دارنده مدرک علمی ریاضی است که ایده استفاده از رایانههای سازنده را در معاملات سهام پیادهسازی کرد.
گسترش معاملات فرکانس بالا
رباتها، برای معاملات فرکانس بالا سودهای کلانی به همراه داشتند. تا سال ۲۰۱۰، حجم معاملات ۶/۲ برابر شده و سرعت به دهها میکروثانیه افزایشیافته است. تعداد عملیات در معاملات با فرکانس بالا به چند هزار مورد در روز میرسد.
معاملات فرکانس بالا، روزانه است. به این معنی که معاملهگران در پایان جلسه تمام موقعیتهای خود را میبندند. یکی دیگر از ویژگی آن حساسیت رباتها به میزان انتقال داده است، اغلب آنها مستقیماً با مبادله کار میکنند و سرورهای معامله در کنار دروازههای سیستمعامل معاملات نصب میشوند. معاملات با فرکانس بالا در میان سرمایهگذاران نهادی که در صندوقهای سرمایهگذاری کار میکنند و مقادیر زیادی سرمایه را تحویل میدهند تا مقدار سود بالایی کسب کنند، بسیار محبوب است.
معاملات فرکانس بالا، از چندین استراتژی برای کسب درآمد در مبادلات استفاده میکند: استراتژی نقدینگی، استراتژی آربیتراژ آماری و استراتژی جستجوی نقدینگی.
چه کسانی از معاملات فرکانس بالا استفاده میکند؟
فقط ساختارها و صندوقهای سرمایهگذاری توسعهیافته، قادر به تهیه محتوای برنامههای معاملات فرکانس بالا هستند. سرمایهگذاران و بازرگانان خصوصی از چنین روشی دور هستند، چراکه برای آنها مقرونبهصرفه نیست. بهاستثنای موارد نادر، شرکتهای بازرگانی سازندهای وجود دارند که با استفاده از سرمایه شخصی خود با معاملات فرکانس بالا کار میکنند.
بهطورکلی، تمام کاربران تجاری با فرکانس بالا را میتوان به چهار دسته تقسیم کرد:
- شرکتهای بازرگانی مستقل
- شرکتهای تابع کارگزاران
- صندوقهای تأمینی
- بانکهای بزرگ، ساختارهای سرمایهگذاری
معاملات فرکانس بالا، به بخشی جداییناپذیر در بازار سهام مدرن تبدیل شده است. کاربران این سیستم، صندوقها، بانکها و ساختارهای سرمایهگذاری هستند. البته برای شرکتهای کوچکتر با سرمایهگذاری شخصی، استفاده از این سیستم غیر ممکن نیست.