بازار رمزارزها یا ارزهای دیجیتال، امروزه به سرتیتر خبرگزاریهای سراسر جهان تبدیل شده است. با افزایش قیمت این ارزها، سوالات زیادی در ذهن سرمایهگذاران و معاملهگران به وجود آمده است. ما در این مطلب، قصد داریم شما را با محبوبترین ارزهای دیجیتالی که بیت کوین و اتریوم هستند، آشنا کنیم؛ درباره تفاوت آنها صحبت کنیم. با ما، همراه باشید.
فهرست مطالب
بیت کوین در مقابل اتریوم: بررسی اجمالی
Ether (ETH)، رمز ارز شبکه اتریوم است. این رمزارز پس از بیت کوین (BTC) رتبه دومین ارز دیجیتال محبوب را دارد. اتر و بیت کوین، از منظرهای بسیاری به یکدیگر شباهت دارند. برای نمونه، هر دو از طریق صرافیهای آنلاین معامله میشوند و در انواع مختلف کیف پولهای رمزپایه ذخیره میشوند. هر دوی این رمزارزها غیرمتمرکز هستند، به این معنی که توسط بانک مرکزی یا مقامات دیگر صادر یا تنظیم نشدهاند. هر دو از فناوری دفتر کل توزیع موسوم به بلاکچین استفاده میکنند. با این حال بر اساس محدودیتهای موجود در بازار، تمایزهای اساسی بسیاری نیز بین این دو ارز رمزپایه محبوب وجود دارد. ما در ادامه، شباهت و تفاوت بین بیت کوین و اتر را بررسی خواهیم کرد.
مبانی بیت کوین
بیت کوین، ژانویه ۲۰۰۹ راه اندازی شد. شخصی با نام مستعار ساتوشی ناکاموتو، در یک مقاله بیت کوین را به عنوان یک پول نقد الکترونیکی معرفی کرد. او در این مقاله توضیح داد: بیت کوین، ارز آنلاین است بدون هیچ گونه مرجع مرکزی. ساتوشی، معتقد بود که هیچ بیت کوین فیزیکی وجود ندارد، تنها آثار موجود بیت کوین در ارتباط با یک دفتر کل عمومی رمزنگاری دارای امنیت موجود است.
بیت کوین اولین تلاش برای بوجود آوردن ارز آنلاین از این نوع نبود، اما در اولین تلاش خود موفقترین رمزارز بود و تقریباً برای همه ارزهای رمزپایه که طی دهه گذشته توسعه یافته اند، سلف شناخته شدهاست. در آغاز رونق ارزهای رمزنگاری شده سال ۲۰۱۷، ارزش بازار بیت کوین نزدیک به ۸۷ درصد از کل بازار ارزهای رمزپایه را به خود اختصاص داد.
با گذشت چندین سال از پیدایش ارزهای دیجیتال، مفهوم ارز مجازی و غیرمتمرکز بین بسیاری از نهادهای نظارتی و دولتی مورد قبول واقع شده است. اگرچه یک ابزار رسمی برای پرداخت یا ذخیره ارزش این نوع ارزها وجود ندارد؛ اما ارز رمزنگاری شده توانسته است جایگاهی برای خود ایجاد کند و علی رغم اینکه مرتباً مورد بررسی و بحث قرار میگیرد، همچنان با سیستم مالی همزیستی میکند.
مبانی اتریوم
با گذشت زمان، مردم دریافتند یکی از نوآوریهای اساسی بیت کوین، یعنی بلاکچین، میتواند برای اهداف دیگر مورد استفاده قرار گیرد. اتریوم ،پیشنهاد کرد که نه تنها میتواند از فناوری بلاکچین برای حفظ یک شبکه پرداخت غیرمتمرکز استفاده کند، بلکه برای ذخیره کدهای رایانهای در قراردادهای مالی غیرمتمرکز و برنامههای کاربردی قابل استفاده است. Ethereum ژوئیه سال ۲۰۱۵ راه اندازی شد و اکنون به عنوان بزرگترین و تثبیتشدهترین پلتفرم نرم افزاری غیرمتمرکز نامحدود شناخته میشود.
در واقع، اتریوم امکان ایجاد قراردادهای هوشمند و برنامههای غیرمتمرکز (dapps) را فراهم میکند و بدون هیچ گونه آسیب، تقلب، کنترل یا دخالت شخص ثالث ساخته و اجرا میشود. اتریوم، همراه با زبان برنامه نویسی خاصی که دارد روی یک بلاکچین اجرا شده و به توسعه دهندگان این امکان را میدهد، برنامههای توزیع شده را ساخته و اجرا کنند.
کاربردهای بالقوه اتریوم، دامنه گستردهای دارند و از ارز رمزگذاری بومی آن، اتر (که برای اختصار به صورت ETH نوشته میشود) تأمین میشوند. اتر، برای اجرای دستورات در پلتفرم Ethereum مانند سوخت عمل میکند و توسط توسعه دهندگان برای ساخت و اجرای برنامهها در سیستم عامل استفاده میشود.
تفاوتهای کلیدی بیت کوین و اتریوم
در حالی که هر دو شبکه بیت کوین و اتریوم از اصل دفترهای توزیع شده و رمزنگاری تغذیه میکنند، از لحاظ فنی از بسیاری جهات با یکدیگر تفاوت دارند.
- یک تفاوت این است که معاملات در شبکه اتریوم ممکن است حاوی کد اجرایی باشند، در حالی که دادههای پیوست شده در معاملات شبکه بیت کوین، معمولاً فقط برای یادداشت برداری قابل استفاده هستند.تفاوت دیگر زمان بلوک (میانگین زمان بلوک بیت کوین حدود ۱۰ دقیقه است، در حالی که اتریوم فقط در ۱۲ ثانیه کامل میشود.) و الگوریتمهایی که روی آنها اجرا میشود (Ethereum از ethash استفاده میکند در حالی که Bitcoin از SHA-256 استفاده میکند) است.
- از همه مهمتر، شبکه بیت کوین و اتریوم با توجه به اهداف کلی خود متفاوت هستند. در حالی که بیت کوین، به عنوان جایگزینی برای ارزهای ملی ایجاد شده است و آرزو دارد وسیله مبادله و ذخیره ارزش باشد؛ اتریوم، به عنوان بستری برای تسهیل قراردادهای تغییر ناپذیر، قرارداد برنامهریزی و برنامههای کاربردی از طریق ارزش خود در نظر گرفته میشود.
- ۳BTC و ETH هر دو ارز دیجیتال هستند، اما هدف اصلی اتر این نیست که خود را به عنوان یک سیستم پولی جایگزین معرفی کند، بلکه برای تسهیل و درآمدزایی عملکرد قرارداد هوشمند Ethereum و برنامه غیرمتمرکز (dapp) تشکیل شده است.
- اتر، یکی از موارد استفاده برای سیستم بلاکچین اتریوم است و از لحاظ تئوری با بیت کوین قابل رقابت نیست. اما محبوبیت اتر، سبب شده است که به گزینه ای برای رقابت با تمام رمز ارزها تبدیل شود.
تفاوت بیت کوین و اتریوم - مهم است که به خاطر داشته باشید اکوسیستم اتر بسیار کوچکتر از بیت کوین است؛ از سال ۲۰۲۰ تاکنون ارزش کل بیت کوین موجود به ۱۴۳ میلیارد دلار رسیده است، در حالی که ارزش اتریوم ۸۸ میلیارد دلار است.
- بیش از ۶۵ درصد حجم بیت کوین، در حال حاضر استخراج شده است. در حالی که از زمان تأسیس اتر، کمتر از ۵۰ درصد آن استخراج شده است.
- هزینههای معاملات این دو رمزارز نیز، متفاوت است. در اتریوم هزینه انجام معامله براساس نیازهای ذخیره سازی، استفاده از پهنای باند و پیچیدگی تعیین میشود. هزینه معامله در بیت کوین، به اندازه بلوک بستگی دارد و استخراج کنندگان به طور مساوی با یکدیگر رقابت میکنند.
- وجود ویژگیهای محاسباتی پیشرفتهتر در اتریوم نسبت به بیت کوین، باعث شدهاست در برابر حملات سایبری آسیب پذیرتر شود.
- سختافزار استخراج بیت کوین، دستگاه اسیک( ASIC) است، اما برای اتریوم از کارت گرافیکی استفاده میشود.
در بیت کوین سرمایهگذاری کنم یا اتریوم؟
ما نمیتوانیم قطعی به شما پاسخ دهیم، بیت کوین بهتر است یا اتریوم. به شما پیشنهاد میدهیم، اگر قصد سرمایهگذاری در رمزارزهایی چون بیت کوین و اتریوم را دارید، برخی نکات مهم را به یاد داشته باشید.
رشد طولانی مدت هر ارز رمزنگاری شده، به برنامههای مفیدی که برای داراییهای آن وجود دارد، وابسته است. اگر بیت کوین به یک شکل رایج پذیرفته شده ارز تبدیل شود، یا شبکه اتریوم به یک استاندارد ثابت برای محاسبات توزیع شده تبدیل شود، پس از آن ارزش این داراییها افزایش پیدا میکنند.
از طرف دیگر، در تکنولوژی روز همیشه چیز جدیدی ظهور میکند. الگوریتمهای جدیدتر و کارآمدتر میتوانند جایگزین بیت کوین یا اتریوم شوند. بعلاوه، هر دو با تهدید مقررات دولتی روبرو هستند. ارزش بسیاری از ارزهای رمزنگاری شده (از جمله بیت کوین و اتریوم) از ابتدای سال جاری به سمت پایین حرکت کرده است که دلیل اصلی آن تهدیدات تجارت آنها توسط دولتهای چین و کره است.
پر واضح است که افزایش چشمگیر ارزش رمزارزها در پنج سال گذشته عمدتا به دلیل سرمایه گذاری سوداگرانه بوده است. مردم این قبیل رمزارزها را خریداری میکنند به این امید که بتوانند در آینده آنها را با هزینه بیشتری به شخص دیگری بفروشند.
این اغلب یک دستورالعمل برای قیمتهای تورم یافته است و به اعتقاد افراد زیادی ممکن است در هر زمان سقوط کند. البته بیت کوین رمزارزی کمیاب است و به همین دلیل احتمال تورم در آن از بین میرود. علاوه بر این رشد قیمتی بیت کوین نسبت به اتریوم بیشتر است و به همین دلیل اولویت اصلی بسیاری از سرمایهگذاران محسوب میشود.
در نهایت، دستیابی به رشد پایدار بیت کوین و اتریوم منوط به کاربردهای مفید آنها است. زمانی که کسب و کارها و سازمانهای بیشتری بیت کوین را به عنوان روش پرداخت بپذیرند و برنامههای بیشتری در شبکه اتریوم مورد استفاده و پشتیبانی قرار بگیرند.