اگر شما از فعالان دنیای رمزارزها باشید، احتمالاً تاکنون اصطلاح ERC20 به گوشتان خورده است. آشنایی با اصطلاحات و کلمات اختصاری در دنیای ارزهای دیجیتال به شما کمک میکند تا ضمن بالا بردن اطلاعات خود، عملکرد بهتری در این بازار داشته باشید.
ERC20، استانداردی شامل تعدادی قوانین است که برای ساخت توکن روی شبکه اتریوم، استفاده میشود. در این مطلب ضمن تعریف استاندارد ERC20 -به بیانی ساده، به معرفی قوانین این استاندارد، بررسی مزایا و معایب آن و تفاوت این استاندارد با TRC20 پرداختهایم.
فهرست مطالب
توکن چیست؟
برای فهم بهتر مفهوم ERC20، ابتدا باید با توکن در دنیای ارزهای دیجیتال آشنا شوید. توکن (Token)، درواقع ارز دیجیتالی است که بلاکچین مستقل ندارد و روی شبکه بلاکچین کوینهای دیگر، ایجاد میشود. بهطور مثال، اتر (Ether) یک ارز دیجیتال (کوین) است که شبکه بلاکچین مستقل دارد و شما میتوانید روی شبکه بلاکچین آن که اتریوم(Ethereum) نام دارد، توکنهایی با کاربردهای مختلف ایجاد کنید.
استاندارد ERC20 چیست؟
ERC مخفف عبارت «Ethereum Request for Comment» بوده و عدد ۲۰ در ERC20 نشاندهنده استانداردی خاص از پروتکل ERC است. ERC20، نوعی استاندارد است که از تعدادی قوانین تشکیل شده. این قوانین، بهمنظور بهبود شبکه اتریوم و ایجاد نظم و ثبات در آن تعریف شدهاند. توکنهایی که روی شبکه بلاکچین اتریوم ساخته میشوند، باید از این استاندارد پیروی کنند. درواقع استاندارد ERC20- باعث انجام عملکرد یکپارچه توکنهایی میشود که روی شبکه اتریوم ایجاد میشوند.
توکن ERC20 چیست؟
به توکنهایی که تحت استاندارد ERC20 روی شبکه اتریوم ساخته میشوند، توکن ERC20 میگویند. این توکنها، درواقع داراییهای دیجیتال هستند که میتوانند کاربردها و ارزشهای متفاوتی داشته باشند. بهعلاوه این توکنهای ERC20-در هر سیستم اتریوم مشابه کار میکنند. برای مثال تمام توکنهایی که روی شبکه اتریوم ساخته میشوند و از این استاندارد پیروی میکنند، مورد پشتیبانی تمام کیف پولهایی هستند که از اتریوم پشتیبانی میکنند.
قوانین استاندارد ERC20 اتریوم چیست؟
همانطور که گفتیم، توسعهدهندگان برای ایجاد یک توکن روی شبکه بلاک چین باید از استاندارد ERC20 پیروی کنند. همچنین اشاره کردیم که این استاندارد متشکل از تعدادی قوانین است. قوانین مربوط به استاندارد ERC20 – شامل چندین تابع اجباری و چندین تابع اختیاری است که در ادامه به معرفی آنها پرداختهایم:
توابع اجباری استاندارد ERC20
توابع اجباریای که ارزهای ERC20 باید از آنها پیروی کرده و بر اساس آنها ایجاد شوند، ۶ مورد زیر است:
- مقدار کلی (Total Supply): این تابع، برای مشخصکردن تعداد کل توکنی خاص است که برای پلتفرمی درنظر گرفته شده و عرضه میشود.
- موجودی (balance of): این تابع، برای نشاندادن تعداد توکنهایی است که در آدرس کاربری خاصی وجود دارند.
- انتقال (Transfer): تابعی است که امکان انجام فرایند ارسال توکن به آدرسهای دیگر را، توسط صاحب قرارداد فراهم میکند.
- انتقال از (Transfer From): این تابع، امکان پیادهسازی سیستمی خودکار برای انتقال توکن از حسابی به حساب دیگر را، ایجاد میکند.
- تأیید (approve): این تابع بر مبنای کل توکنهای موجود و همچنین مانده حساب کاربران، تراکنشها را اعتبارسنجی کرده و از انواع کلاهبرداریها جلوگیری میکند.
- مجوز (allowance): برای انتقال توکن از حسابی به حساب دیگر، ماندهحساب کاربر باید بیشتر از توکنهای لازم برای انجام تراکنش باشد. تابع allowance، ماندهحساب کاربر را با میزان توکنهای لازم برای انجام یک تراکنش تطبیق میدهد و درصورت عدم تطبیق، تراکنش را کنسل میکند.
توابع اختیاری استاندارد ERC20
استاندارد ERC20، تعدادی تابع اختیاری هم دارد و همانطور که از نامشان مشخص است، استفاده از آنها الزامی نیست. توابع اختیاری موارد زیر هستند:
- اسم توکن (Token name): این تابع، برای نامگذاری توکنی خاص است که در شبکه ایجاد میشود. شما میتوانید یک اسم برای توکن پلتفرم خود انتخاب کنید تا توکن شما اطلاعات هویتی قابلبیان داشته باشد.
- نماد یا علامت اختصاری (Symbol): این تابع، برای نمادگذاری روی توکن است. شما میتوانید برای توکن خود، نمادی تعریف کرده تا در مقابل توکنهای دیگر منحصر به فرد باشد.
- تعداد اعشار (Decimal): این تابع، برای مشخصکردن میزان تقسیمپذیری توکن است. شما میتوانید تعداد واحد اعشار توکن خود را نیز مشخص کنید.
مزایا و معایب استاندارد ERC20 اتریوم چیست؟
این استاندارد، مزایا و معایبی دارد که در ادامه نگاهی کوتاه به آنها داشتهایم:
مزایا ERC20
- آسانتر شدن فرایند ایجاد توکن
- ایجاد یکپارچگی و یکسانسازی (Isomorphism) در توکنهایی که روی شبکه اتریوم ایجاد میشوند
- امکان سازگاری توکنها با انواع کیف پولهایی که از اتریوم پشتیبانی میکنند
- ایجاد فرایندی ساده برای اضافهشدن یک توکن جدید به لیست صرافیها
معایب ERC20
- یکی از باگهای تابع (Transfer) ، در استاندارد ERC20 این است که پس از اجرای تراکنش، هیچ اطلاعاتی به گیرنده داده نمیشود. این باگ، تاکنون باعث ازدسترفتن میلیونها دلار پول در شبکه اتریوم شده است.
- آسانتر شدن فرایند ایجاد توکن با استفاده از این استاندارد ، جزء معایب آن بهشمار میآید؛ زیرا افراد مختلف میتوانند بهراحتی توکن اختصاصی بسازند و درنتیجه بازار ارزهای دیجیتال مملوء از توکنهای تقلبی، بیفایده و بیارزش میشود.

فرق ERC20 و TRC20 چیست؟
برای بررسی تفاوت ERC20 و TRC20 ابتدا باید با مفهوم TRC20 آشنا شوید:
TRC20، نوعی استاندارد متشکل از تعدادی قوانین است؛ توکنهایی که روی شبکه بلاکچین ترون ساخته میشوند،باید از آن پیروی کنند.
گاهی ممکن است یک توکن خاص، روی دو شبکه ارز دیجیتال ایجاد شود. به بیان دیگر، دو یا چندین شبکه بلاکچین یک توکن را عرضه کنند. برای مثال توکن تتر، که محبوبترین استیبلکوین در دنیای ارزهای دیجیتال است، روی شبکههای مختلفی ازجمله اتریوم و ترون عرضه میشود.
وقتی بخواهید تراکنشی را با استفاده از توکنی همچون تتر، که روی چندین شبکه مختلف عرضه میشود، انجام دهید باید شبکه آن را براساس موارد مختلف انتخاب کنید.
در ادامه، برخی از تفاوتهای انجام تراکنش روی بستر ERC20و TRC20 را مطرح کردهایم تا بتوانید تشخیص دهید، با توجه به نیازتان ERC20 بهتر است یا TRC20؟
- آدرس تترهایی که روی شبکه ترون عرضه میشوند با T (Capital T) و آدرس تترهایی که روی شبکه اتریوم عرضه میشوند با 0x شروع میشوند.
- انجام تراکنشها در بستر TRC20- رایگان بوده، ولی انجام تراکنش در بستر ERC20، نیازمند پرداخت کارمزد است.
- برخلاف ERC20 ، فرایند تراکنشهایی که در بستر TRC20 انجام میشود، کاملا شفاف است.
- تراکنشهای ERC20 سریعتر بوده و همچنین صرافیهای بیشتری از آن پشتیبانی میکنند.